Ženská „osemnástka“ sa prebojovala medzi svetovú elitu

323
Foto - hockeyslovakia.sk

Reprezentácia do osemnásť rokov zvládla vo svojom poslednom vystúpení na majstrovstvách sveta divízie I skupiny A v rakúskom Radentheine nesmierne ťažkú úlohu. Na postup medzi najlepšiu osmičku sveta potrebovali zverenkyne Petra Kúdelku v priamom súboji o postup proti Nemecku zisk všetkých troch bodov, čo sa im po víťazstve 5:1 podarilo a v budúcej sezóne sa tak predstavia v najvyššej divízii majstrovstiev sveta.

Slovenky do zápasu vstúpili veľmi dobre. Aktívnou hrou nepúšťali Nemky k držaniu puku, ktoré tak museli siahnuť aj po nedovolených zákrokoch. Po dvoch takých hrali Slovenky 28-sekundovú presilovku o dvoch hráčov, ktorú aj zásluhou dorážky Hajnikovej využili. To navyše nebolo všetko. O niečo vyše minútu neskôr Cengelová využila aj presilu o jedného hráča a Nemky okamžite reagovali oddychovým časom. Po ňom skonsolidovali svoju hru a aj ony dostali výhodu presilovky piatich proti trom. Tú síce nevyužili, no krátko po návrate vylúčenej Nemčekovvej prepadla strela Klingerovej za Zimkovú a razom to bolo o jeden gól. Presný zásah Nemky naštartoval, a v druhej polovici tretiny to boli ony, kto určoval tempo hry. Slovenky však dobrou obranou na čele s brankárkou Zimkovou už nepustili Nemky v ďalšom priebehu tretiny do čistej gólovej šance.

Ilustračné foto – hockeyslovakia.sk

Obraz hry v druhej tretine bol podobný ako v prvej dvadsaťminútovke. Úvod patril Slovenkám, ktoré si síce žiadnu veľkú gólovú šancu nevypracovali, no súčasne nemecké útočné ostrie veľmi dobre eliminovali. Postupom času však už Nemky získavali prevahu, v 37. minúte pri presilovke mali na hojejke vyrovnanie, keď Scheiferová adresovala v prečíslení prudký puk na Sterzikovú, tá ale puk za Zimkovú neusmernila.

Ten, kto očakával tlak Nemiek v tretej tretine, sa veľmi mýlil. Slovenky poslednú dvadsaťminútovku zvládli s veľkou bravúrou. V 46. minúte pootvorila bránu do top divízie majstrovstiev Nemčeková, ktorá sa dostala do brejku, v ktorom vymiešala Dislovú. Minútu nato tá istá hráčka sa dostala znovu do brejku, no tentoraz v ňom úspešná nebola. Slovenky to však mrzieť nemuselo. V 54. minúte totiž Matejková našla v ideálnej pozícii Haluškovú, ktorá sa zoči-voči Dislovej nemýlila – 1:4. Nemky napriek trojgólovému manku to v závere zápasu skúšali aj so šiestimi korčuliarkami v poli, no bez efektu, naopak 13 sekúnd pred koncom pečatila gólový účet stretnutia gólom do prázdnej bránky Kubeková.

Hlas po zápase

Peter Kúdelka (hlavný tréner SR „18“ ženy): „Na Nemky sme sa veľmi dobre pripravili. Dobre sme ich prečítali, vedeli sme, čo budú hrať. Veľmi nám pomohli rýchle dva góly, ktoré sme dosiahli v presilovkách. Nemky sa po dvoch inkasovaných góloch dostali do herného kŕća, kým my sme húževnatosťou, bojovnosťou a správnym nasadením zvládli doviesť zápas do víťazného konca.“

Nemecko „18“ ženy – Slovensko „18“ ženy 1:5 (1:2, 0:0, 0:3)

Góly: 12. Kubiczek – 6. Hajniková (Vargová), 7. Cengelová (Vysokajová), 46. Nemčeková (Leskovjanská), 54. R. Halušková (Matejková), 60. Kubeková.

Vylúčenia na 2 min.: 4:4, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:1. Strely na bránu: 24:27 (9:10, 7:1, 8:16). Najlepšie hráčky zápasu: Jule Sheifer – Tamara Dobošová. Rozhodkyne: Rapin (USA) – Danilova (Rus.), Hanley (USA). 166 divákov.

Nemecko: Disl – Hark, Klinger, Merkle, Raschke, Strompf, Heinz – CHristof, Kubiczek, Leveringhaus – Schiefer, Luisa Welcke, Lilli Welcke – Cyrulies, Gruchot, Miller, Fiedler – Sterzik, Bartell

Slovensko: Zimková – A. Šulíková, Vargová, Vysokajová, Leskovjanská, Vrbinská, Kučerková, Plankenauerová – R. Halušková, Matejková, Dobošová – Hajniková, Nemčeková, Kubeková – Lahová, Schredlová, Cengelová – Hudáková.

V hokejovej reprezentácii žien do 18 rokov hrajú aj dve hráčky pôvodom z Púchova – Romana Halušková (MŠK Puchov) a Alžbeta Šulikova (ŠKP Bratislava).

Zdroj: www.hockeyslovakia.sk