1.VK Púchov – obzretie za sezónou 2017/18

611

V nedeľu 17.6. sa v telocvični ZŠ Gorazdova stretli hráčky, tréneri, rodičia a priatelia klubu púchovského ženského volejbalu, aby sa obzreli za uplynulou súťažnou sezónou 2017/2018

Do majstrovských súťaží riadených Slovenskou volejbalovou federáciou sa zapojilo 62 hráčok v 6 družstvách. Svoj debut majú za sebou najmladšie hráčky v súťaži MINI-volejbalu, v súťaži trojíc. Z minuloročnej prípravky bolo 9 hráčok, v priebehu roka sa počet hráčok družstva zvýšil na 16. Hráčky získavali prvé skúsenosti zo zápasov, nemali stanovený žiaden výkonnostný cieľ a nevedeli, čo ich čaká. Súperi boli noví, nepoznaní, proste sa začínalo od nuly. Nakoniec nás hráčky príjemne prekvapili, keď z 20 zápasov A-družstvo vyhralo 7 zápasov, čo ich vynieslo na konečnú 8.priečku zo 14 družstiev. B-družstvu sa podarilo vyhrať 4 stretnutia, vďaka čomu osadili 12.miesto. Hráčky zdobila snaha a bojovnosť.

Družstvá v kategórii MIDI

Ďalšie dve družstvá štartovali v kategórii MIDI, vo volejbale štvoríc. V A-družstve bolo 6 hráčok z predchádzajúcej sezóny, ktoré si samé stanovili za cieľ postup na finálový turnaj Majstrovstiev Slovenska. Cieľ vysoký a náročný. V súťaži bolo celkovo 18 družstiev, zo základnej skupiny sa postúpilo do semifinálovej. Tam bola škoda prvého turnaja, kedy hráčky podľahli najtesnejšie N.Mestu 0:2 a Senici 0:2, keď z týchto 4 setov 3 sety prehrali 23:25. Vydarený výkon v 2.semifinálovom turnaji už na postup nestačil a tak išlo družstvo do skupiny o konečné 5.-8.miesto. Hráčky prekonali sklamanie, opäť našli motiváciu a v tejto skupine už nezaváhali. Po dobrom výkone obsadili konečné 5.miesto. Celkovo vyhrali 20 zápasov z 26. O tom, že ich pôvodné plány mali reálny základ svedčí aj fakt, že z finálovej skupiny Oblasti Západ zo 4 družstiev do finále Slovenska jasne postúpili ich semifináloví súperi: Senica a N.Mesto, ktoré predtým 2x zdolali. V B-družstve MIDI bolo pôvodne 6 hráčok, ale v priebehu roka prišlo ďalších 5 nových hráčok. Družstvo malo svoju premiéru, dokázalo sa od Á-čka veľa vecí naučiť a aj ich využiť na ihrisku. Vďaka 15 výhram z 26 zápasov obsadilo B-čko pekné 10.miesto.

Staršie žiačky

Družstvo starších žiačok štartovalo v 11-člennej súťaži, ktorá mala dve časti. V 1.časti sa odohrali stretnutia 1x každý s každým a potom sa súťaž rozdelila na dve skupiny: na skupinu o 1.-6.miesto a na 2.skupinu o 7.-11.miesto. V našom družstve bolo z 12 hráčok 5, ktoré začínali s volejbalom a preto postup do 1.skupiny bol odvážnym cieľom. Hráčky však zabojovali a dokázali poraziť Levice A u nich doma a neskôr aj Levice B. Vďaka týmto víťazstvám postúpili do 1.skupiny z 5.miesta a v nadstavbe dokázali toto miesto udržať. Obsadili tak 3.najlepšiu pozíciu v histórii starších žiačok za 19–ročnú účasť v tejto vekovej kategórii. Prvé miesto v našej skupine obsadila Senica, ktorá sa neskôr stala aj Majstrom SR.

Družstvo žien

Družstvo žien štartovalo štvrtý rok po sebe v 1.lige žien, tentokrát bolo preradené do skupiny Východ, čo sa odrazilo na vyššej časovej a finančnej náročnosti súťaže. Limitujúcim faktorom pre výkonnosť družstva bol fakt, že hráčky buď študujú na vysokých školách alebo už sú zamestnané. Toto spôsobovalo veľké problémy pri trénovaní a najmä pri tvorbe zostavy na zápasy. Ak bola väčšina hráčok k dispozícii, naša hra mala vysokú úroveň a dokázali sme poraziť aj Giraltovce, neskoršieho víťaza skupiny. Keď bolo k dispozícii menej hráčok, prejavilo sa to na kvalite hry. V niektorých zápasoch dostali príležitosť zahrať si aj hráčky zo žiačok, čo im ukázalo, koľko sa ešte môžu vo volejbale zlepšovať. Družstvo žien obsadilo konečné 7.miesto, ktoré zodpovedá reálne predvedenému výkonu v súťaži.

Najlepšie hráčky v jednotlivých kategóriách

Klub za uplynulú sezónu vyhodnotil aj najlepšie hráčky: za družstvo MINI „A“ Nikola Hoštáková, za družstvo MINI „B“ Lea Pečeňová, za družstvo MIDI „A“ Viktória Valachová, za družstvo MIDI „B“ Nina Chovancová, za družstvo žien  Katarína Kováčiková. Boli vyhlásené aj špeciálne ceny „Objav roka“ Vanda Chovancová, „Skokan roka v starších žiačkach“ Vanda Valachová, „Skokan roka v minivolejbale“ Monika Vričanová. Za najlepšiu hráčku klubu za sezónu 2017/18 bola vyhlásená Vanesa Klučková z družstva starších žiačok.

Michal Suchánek, predseda klubu
Foto: Slavomír Flimmel